Ada buat lagi pavlova untuk makan2. Tapi kali nih uda buat kecil2 bakar guna cawan kertas. Uda saja bakar lama seket, dia jadi keras macam macron, Mia nga Amee makan cam tu je tak yah letak krim dan buah2an. Sedap katanya, ranggup je.
Uda buat tak kemas sangat sebab tak masukkan dlm piping beg, hanya sudukan je dalam cwn kertas. tapi yg uda post gambo nih dah letak krim ngan buah2an. Resepi pavlova nie sama je cam pernah uda letak dulu.
Tapi nih time rajin uda letak lagi la ye...................
Jom le tengok..................
MINI PAVLOVA
Bahan :
4 biji putuh telor
1/2 cwn gula
1 sdt esen vanila
1sdt cuka makan
1 sdb tpg jagung
Cara :
Panaskan oven . Uda panaskan guna 180 celcius. Nanti turunkan pada 120 bila masaukkan adunan.
Putar putih telor hingga berbuih kemudian masukkan gula sedikit-sedikit. putar hingga berkilat dan jadi meringue. Lepas tu masukkan vanila, cuka dan tpg jagung.. Kacau dengan spatula hingga sebati.
Sudukan dlm mangkuk kertas. Kalo nak senang masukkan dlm piping bag. Buat hingga habis. Kemudian bakar selama 1jam 15 minit dengan api 120-110. uda tambah masa bakar lagi 30 minit untuk lebih ranggup.
Bila dah masak tutup oven dan biarkan dalam oven dgn renggankan sikit pintu. Biarkan hingga sejuk.
Kemudian hiaslah dengan krim dan buah2an pilihan.Uda guna buah mangga dan pic untuk pavlova nih.
No comments:
Post a Comment