Hari minggu hari yg menyeronokkan untuk masak memasak..........
Hari nih uda dapat buat tart gulung, mazola coklat, mini pavlova dan kek plum yg sangat sedap (pada tekak ku le) he...he...he.....
Tapi uda post dulu resepi dan gambo kek plum ye....Yang lain nanti dulu tau bila berkesempatan uda post entrynya...
BAHAGIAN BAWAH
BAHAGIAN ATAS
KEK YG DAH DIPOTONG
Eggless Plum Cake (Bakar)
Bahan A :
- 160 g
tepung gandum*
- 200 g
tepung red rose*
- 2
sudu kecil baking powder *
- 1
sudu kecil soda bikarbonat *
- (Bahan
*ayak 3 kali)
- ½ cwn
yakult (kalo tak de guna je jus oren)
Bahan B :
- 250 g
mentega
- 400 g
plum warna hitam kering
- 380
ml susu pekat manis
- 1cwn
air – 250ml
Cara-cara :
- Rebus
buah plum dengan air panas seketika. Toskan. Tujuan merebus plum supaya
hilang masam dan warna putih yg ada kat plum kering tuh dan juga supaya
plum kembang dan bash. Buang biji dan hiris halus
- Satukan
semua bahan B ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati. Tutupkan
api bila dah cair. Selepas itu, sejuk/rendamkan selama 4 jam atau boleh
juga disimpan semalaman.
- Keluarkan bahan B dari peti ais dan satukan
dengan Bahan A yg telah diayak tadi. Sebatikan dengan senduk kayu atau
spatula sahaja.
- Akhir
sekali barulah dimasukkan yakult. Kacau lagi hingga sebati.
- Tuangkan
ke dalam loyang 8” yang sudah disapukan dengan mentega dan dialas dengan
kertas minyak.
- Bakarlah
selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160-170C
(kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).
- Setelah
masak, keluarkan dari oven. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan
dari loyang dan dipotong.
Kek nih sangat moist dan sedap. Buah
plum tuh bila dah masak ada rasa macam buah prune. Jadinya kalo korang malas
nak guna plum boleh je ganti dengan prune….
Ha lagi satu , tepung tu kalo nak guna tpg gandum sepenuhnya pun boleh gak, tapi kalo guna tpg red rose lagi seap......................
Selamat mencuba.............
No comments:
Post a Comment