Seperti yang dibagitau sebelum nie, uda nak buat pizza untuk makan malam, permintaan dari kakak dan anak2nya. Uda buat 2 kali pizza nie,sekali pada petang selasa dan sekali lagi pagi nie utk sarapan bersama kekawan kat opis. Kali pertama uda cuma buat doh saja sebab toppingnya kakak uda dah buat siap2 dari rumah dia. Balik je dari kerja terus menguli 1 adunan, buat dalam 6" dapat 3 keping. Tak habis kakak bawa balik utk sarapan anak2 dia nak gi sekolah. Kali pertama buat tak letak sos keju cuma letak parutan keju mozarella aje diiringi dgn hiasan simple cendawan butang segar dan nenas dalam tin.
Untuk ali ke 2 uda buat pizza nie, uda letak macam2 kat atas doh tuh, terangkat beb.......Kalo tak mengenangkan berat badan dah bertambah, nak je ngap lebih2...Yalah buat sendiri kat umah kan....boleh letak macam2 yg kita suka, jadinya wallah marvelous gitu.....
Ni uda kongsi cara uda buat pizza ni ye....kalo ada le sesapa yg nak buat sendiri.
Ni uda buat kecil2, senang nak pegang dan senang juga nak dingap........
Homemade Pizza
Bahan:
2 cawan tepung roti
2 sk yis mauripan
150 ml air suam
2 sb gula
1 sb marjerin
1 sb susu tepung
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan(kecuali air) di
atas ke dalam satu bekas besar dan gaulkan rata. Kemudian tuangkan air. Uli
sehingga menjadi doh yang elastik.
Kemudian rehatkan doh(tutup dengan kain
lembab) selama 50 minit - 1 jam.
Panaskan oven pada suhu 170C. Sesudah
itu, tumbuk-tumbukkan doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang/pan yang
digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pada dulang tersebut dan
ratakan dengan doh tadi. Cucuk-cucukkan doh dengan garpu. Bakar selama 5 minit.
Keluarkan.
Untuk menyusun topping :
Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti dengan
toppingnya dan juga hiasannya. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan dengan keju
parut dan mix herba. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.
Topping/Filling :
400 g daging cincang (uda guna daging
burger ramli - hancurkan)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 labu bawang besar holland(1/2 ditumbuk, 1/2 dihiris
dadu kecil)
1/2 botol sos cili
1 sb sos tiram
3 sudu besar mentega
1 biji tomato potong dadu
¼ nenas potong dadu
untuk hiasan :
sedikit herba kering
cendawan butang dlm tin – potong nipis
hirisan kapsikum
keju parut
tomato – potong nipis
sousej lada hitam (lain2 pun boleh)
Cara-cara : Panaskan mentega di dalam
kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai perang. Masukkan minced
beef/chicken dan kacau rata-rata. Biarkan ia kering seketika. Kemudian masukkan
bahan-bahan selebihnya. Kacau hingga pekat/kering. Uda terus masukkan nenas
dekat topping ni supaya rasa masam nenas bercampur dgn sos cili.
Untuk Sos Keju :
1
1/2 cawan air suam+ 3 sb susu tepung (Nak guna susu segar pun boleh)
1
sudu besar mentega
1
sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn ½ cwn air)
100g cream cheese
sedikit lada sulah
Cara-cara : Cairkan mentega di dalam
periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau hingga keju hancur.
Masukkan bancuhan tepung, lada sulah. Kacau lagi hingga pekat.
Jika tak nak menggunakan sos keju,
boleh, letak je parutan keju lebih sikit. Tapi kalau letak, lagilah sedap. Makan
bertambah-tambah tapi awas takut jarum timbang terlebih lajak le pulak.
Keh…..keh….keh……..!!
No comments:
Post a Comment