Hujung minggu cam nih buat apa korang semua?...Uda duduk umah je, kemas2 umah pas tu ada lak kakak keja kedai tuh suruh buatkan bahulu, maka merajinkan la diri nih buat kuih tradisional tuh.....
Aduhai malang tul la...cetak bahulu cermai ku itu melekat le pulak, dah le beli tak agak2 sampai 3 acauan, gr..............sebelum nih pernah buat melekat gak, ingatkan buat kali ke 2 dah ok, tapi masih cam tu....gak.
Walaupun dah dipanaskan ngan minyak selama 20 minit masih melekat gak.....
Sebab dah geram ngan bengang, buat banyak kali masih melekat gak, hah amik ko, uda letak dalam cawan kertas sonang cito......Yang pasti resepi bahlulu nih sangat lembut....Sanggup uda call mak kat kg minta petua nak buat bahulu yg lembut nih......
Jom2 kita intai resepi kuih tradisional nih.......
BAHULU CAWAN
Bahan :
6 biji telur gred B
200gm gula pasir
180gm tpg gandum – goreng sekejap tanpa minyak
1sdt baking soda
1sdt ovallete
1sdt vanilla
Cara :
Panaskan oven – uda guna 170 mengikut oven uda
Ayak tpg dgn baking soda
Satukan telur, gula dan ovallete dan pukul hingga kembang
dan kental
Masukkkan esen vanilla dan terus putar
Kemudian masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis
Sudukan dalam cawan kertas ¾ penuh
(kalo nak senang masukkan dlm piping beg)
Bakar selama 15 minit atau hiingga masak
Sejukkan semalaman dlm loyang atau dulang sebelum disimpan
(Ini bertujuan supaya bahulu tahan lama dan tidak berkulat)
No comments:
Post a Comment