Ari ni nak kongsi kek yg senang nak dibuat. Uda amik resepi nih dari blog Rahel. Uda buat simple aje tak letak ganache makan cam tu je.............. Minta kebenaran ye Rahel uda copy resepi nih....utk rujukan masa depan.
Eggless Chocolate Gateau
Sumber:Fabulous Cake Business/rahel
Bahan Cake:
(A):150g minyak - Uda guna minyak sunflower
Sumber:Fabulous Cake Business/rahel
Bahan Cake:
(A):150g minyak - Uda guna minyak sunflower
200g brown sugar- uda guna gula caster
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh coffee paste- uda guna mocha paste 1sdt
280g sweet soya milk
(B):200g tepung biasa (guna tepung gandum)
30g serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
Cara membuat kek:
1.Campur bahan (A) kacau hingga rata.Tambahkan bahan (B) dan kacau hingga sebati.
2.Tuang adunan kek ke dalam loyang 8'' yang sudah digris baking paper.
Bakar pada suhu 170'C selama 60 minit.Setelah masak biarkan kek sejuk.
3.Hias kek sesuai dengan kreativiti anda.Uda makan cam tu je.................
Catatan:
*Ayakkan bahan (B) sebelum dituang ke dalam bancuhan bahan (A).
*Minyak boleh diganti dengan melt butter.
*Sweet soya milk bole diganti dengan susu segar.
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh coffee paste- uda guna mocha paste 1sdt
280g sweet soya milk
(B):200g tepung biasa (guna tepung gandum)
30g serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
Cara membuat kek:
1.Campur bahan (A) kacau hingga rata.Tambahkan bahan (B) dan kacau hingga sebati.
2.Tuang adunan kek ke dalam loyang 8'' yang sudah digris baking paper.
Bakar pada suhu 170'C selama 60 minit.Setelah masak biarkan kek sejuk.
3.Hias kek sesuai dengan kreativiti anda.Uda makan cam tu je.................
Catatan:
*Ayakkan bahan (B) sebelum dituang ke dalam bancuhan bahan (A).
*Minyak boleh diganti dengan melt butter.
*Sweet soya milk bole diganti dengan susu segar.
No comments:
Post a Comment