Friday, 5 April 2013

KOCI LABU ANEKA TEPUNG

HAI....... SALAM SEMUA......

Buka2 peti ais, nampak ada lagi baki labu buat koci ari tuh...Daun pisang pon ada lagi....
Apa lagi berkobar2 le nak buat lagi kuih koci utk sarapan pagi  bagi perhabis segala bendalah tuh....

Bila dah rebus labu.....dan nak ayak tepung pulut, tengok2 tinggal sikit je takat 1 cawan. Alamak...... dah pukul 4 pagi le pulak...mana ada kedai buka. Dok pikir2 camana cara nak cukupkan jadi 2 cawan tepung, maka jadi lah resepi kuih koci seperti di bawah ini. Hasilnya sangat le sedap (pada pendapat uda le) hi....hi...hi.... Kalo tak caya boleh le cuba..........Kali ni uda buat koci tak letak salut santan ngan tepung beras. Buat biasa je macam kuih koci pulut putih yg biasa org buat tuh....






KUIH KOCI ANEKA TEPUNG (ANGGARAN 18-20 KETUL)

BAHAN :
21/2 CAWAN LABU – LECEK HALUS
1 CAWAN TPG PULUT
4 SDB TPG SAGU
3 SDB TPG JAGUNG
2 SDB TPG HOEW KEW
DAUN PISANG SECUKUPNYA
SEDIKIT MINYAK UTK SAPU DAUN PISANG
 (TUJUAN SUPAYA ADUNAN TAK MELEKAT)

CARA:
REBUS LABU BERSAMA 1 SDT GARAM. TOSKAN AIRNYA KEMUDIAN LECEK LUMAT
CAMPURKAN DENGAN SEMUA TPG DAN ULI SEBATI
BULAT2KAN IKUT NAK BESAR MANA
(UDA BUAT BESAR2 DAPAT 18 KETUL, NAK CEPAT PUNYA PASAL........)

BAHAN INTI:
1 BIJI KELAPA MUDA
2 KETUL KECIL GULA NIRA
1 CAWAN AIR
1 SDT GARAM HALUS
10 SDB GULA PASIR
2 DAUN PANDAN BASUH DAN SIMPULKAN

CARA MASAK INTI :

MASAK GULA NIRA DENGAN SECAWAN AIR DAN 1 DAUN PANDAN
TAPIS UTK BUANG BENDASING
MASUKKAN KELAPA, GARAM, GULA DAN 1 DAUN PANDAN
MASAK HINGGA KERING LEPAS TU SEJUKKAN. INTI NI ADA LEBIH BANYAK GAK TAU, BOLEH LE KITA BUAT KUIH KETAYAP PULAK LEPAS NIH, BAGI PERHABIS INTI TU.....

* UDA BLEND DULU KELAPA DENGAN AIR GULA NIRA UNTUK DAPATKAN INTI KELAPA YG HALUS SEBELUM DIMASAK ATAS API. HAILA KELAPA MUDA SEKARANG NI DAH TAK BERAPA RASA LEMAK LAGI, RASA HAMPAS JE...TAK MACAM KELAPA YG KITA PETIK DARI POKOK SENDIRI KAT KG TUH.....

CARA BUNGKUS:
AMBIL SEHELAI DAUN PISANG YG TELAH DIPOTONG DAN DIBERSIHKAN
LETAK SIKIT MINYAK ATAS DAUN PISANG
AMBIL 1 ADUNAN YG TELAH DIBULATKAN
LETAK TENGAH DAUN PISANG DAN LEPERKAN
ISI INTI DITENGAH TPG KEMUDIAN TUTUP DAN KEMASKAN
BUNGKUS DAUN PISANG DENGAN KEMAS KEMUDIAN SUSUN DALAM PERIUK PENGUKUS ATAU TAPIS JIKA MENGUKUS MENGGUNAKAN KUALI
BUAT HINGGA HABIS KEMUDIAN KUKUS DENGAN API SEDERHANA SELAMA 25 MINIT 

Selamat mencuba................


No comments:

Post a Comment