Saturday, 23 March 2013

TARO MANISAN TAIWAN

Assalamualaikum.

Ni ada lagi satu entry yg uda nak tayang ari nih....


Korang pernah makan taro?. Bebola taro ataupun bebola keledek adalah manisan popular dari Taiwan. Bebola ini akan dicampur dengan bahan lain sepert kacang merah, barli, cincau dan lain2 lagi. Manisan ini boleh dimakan panas atau sejuk.

Uda sebenarnya teruja nak cuba membuatnya bila tengok dalam majalah rasa bulan Mac 2013. Cuba gak cari lebih detail dekat pakcik Google tapi tak dek….ataupun uda yg tak pandai nak cari, kui....kui...kui.....

Dekat Malaysia ada satu restoren yg dikenali sebagai Snowflake telah mengadptasi resepi ini dan dikomersialkan di Malaysia.

Jom kita cuba buat manisan ini…..Kalau nak info lanjut boleh dapatkan majalah rasa bulan Mac 2013.
Resepi yg uda buat ni dah diubah mengikut tekak kita org melayu tapi cara buat taro tuh…uda ikut resepi yg kat majalah rasa tu…







TARO/BEBOLA KELEDEK
Bahan:
150gm ubi keledek – potong dadu
(Boleh guna keledek kuning, unggu, putih)
60gm tpg ubi
2 sudu makan gula

Cara:
Rebus ubi keledek hingga empuk dan lenyek hingga halus
Campurkan tpg ubi dan gula
Bentukkan menjadi bebola kecil dan letakkan dalam periuk berisi air
Rebus doh hingga masak dan berkilat
Hidangkan bersama bebola keladi lain atau kekacang

Bebola keledek juga boleh digantikan dengan keladi, bijan hitam atau sebagainya mengikut citarasa memasing

Cara buat sago
½ cwn sago cuci dan masak dengan 1 cawan air
Masak hingga berkilat, lepas tu toskan dan cuci dengan air
Masukkan dalam bekas2 kecil
Sejukan dalam peti ais.

Bahan campuran taro
1 tin jagung dalam tin (uda guna adabi)
1 tin kacang merah (uda guna dalam tin yg org guna buat ais kacang)
-        Kalo rajin rebus sendiri
2 biji pisang emas potong bulat2 – jgn nipis sangat dan jgn terlalu tebal
1 mangkuk kecil sago
Air gula merah (uda guna gula nira merah)
200ml santan (uda guna santan kotak kara)

Cara :
Masak air gula merah  dan daun pandan dicampur dengan 4 sudu besar gula.
Tapis untuk membuang pandan dan abuk yg ada pada gula merah. Ketepikan
Panaskan 200ml santan kara (Kalo ada santan segar lagi best)
Letak 2 sudu besar air gula merah dalam santan, lepas tu masukkan 2 biji pisang emas yg di potong bulat  dan juga taro (bebola keledek)


Cara menghidang taro :
Ambil 1 mangkuk, letakkan 1 sudu besar jagung, 1 sudu besarkacang merah dan sago yg telah dikeluarkan dari acuan.
Letak 1 sudu gula merah (Kalo suka manis boleh tambah)
Masukkan santan yg ada taro dan pisang. Bolehlah dihidangkan.
Kalau nak sejuk boleh letak ais atau kisarkan ais jadi macam ais abc tu……

Selamat mencuba…..

·        Uda tak puas hati la bila tengok gambo taro yg kat majalah tuh….bentuk dia cantik je berketul2 empat segi. Agaknya dia buat panjang2 leper bentuk empat segi, pas tu masak dalam air panas kemudian potong2 kot. Lain kali uda nak cuba buat cam gitu le….. Apa2 pun sedap rasa taro nih.


No comments:

Post a Comment