Sunday, 24 March 2013

KEK KUKUS ASAM MANIS

Assalamualaikum......

Petang nih kat Serdang hujan pulak.... Dah lama sebenarnya tak hujan kat sini.
Hari2 cuti nih korang buat apa?. Tentu ada yg jalan2 bawa anak2 kelurkan, maklumlah dah musim cuti sekolah ni. Mungkin ada yg rehat aje kat rumah macam uda ni....
Hari2 cuti cam gini mula la asyik nak menyelongkar kat dapur, tengok apa yg boleh dibuat untuk makan2 kat rumah nih....


Hari ni uda buat kek kukus asam manis. Mulanya nak buat kek kukus lapis asam manis tapi overlette dah abis pulak. Jadinya buat kek yg cukup bahan aje la.....Resepi ni uda amik dari blog Azalita masam manis dan dia pulak amik resepi dari buku masakan Chef Zuibaidah. Ramai jugak blogger yg dah cuba buat kek ni.
Uda minta izin simpan salinan resepi nih kat blog uda supaya senang nak rujuk bila nak buat lagi....






KEK KUKUS ASAM MANIS
By : Chef Zubaidah/Azalita Masam Manis

Bahan :
325gm mentega
250gm gula kastor (uda guna 230gm)
300gm tpg naik sendiri
6 biji telur (uda guna gred B)
1 sdt esen vanilla
100gm kepingan asam manis – potong halus
(uda guna yg bulat 10sen potong empat)

Cara:
Sediakan loyang 8”
Gris dengan mentega dan lapik dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan kukusan dengan api besar
Pukul mentega + gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus pukul hingga rata
Tambah esen vanilla dan teruskan pukul
Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
Tuangkan adunan yg telah siap ke dalam loyang
Tutup loyang dgn aluminium foil
Kukus kek selama 1 jam dgn api besar atau hingga kek masak sempurna
Sejukkan kek di atas redai setelah masak sebelum dipotong dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment