Tuesday, 12 March 2013

KEK BATIK

Assalamualaikum semua....

Harap sihat sejahtera hendaknya ye....

Jom la kita buat kek batik yg sangat simple dan mudah ni.. Tak payah guna telur. Ala kek yg kacau2 dalam kuali tuh... lepas tu bekukan dalam loyang dan sejukkan dalam peti ais. Ni uda buat yg paling senang tau....


Bahan :

Biskut marie 300gm (Uda guna Munchy)- patah 4
Susu pekat 1/2 tin
Coklat masakan 300gm (Kalo tak de guna milo atau serbuk coklat pn boleh)
3 sudu besat butter
Hazelnut tumbuk kasar pas tu sangai sekejap (Pilihan tak letak pon tak pe)
(Kekacang  lain pon tak pe kalo nak guna)

Cara2:
Satukan butter, susu pekat dan coklat masakan dalam periuk atau kuali
(Uda guna kuali non stick)
Cairkan kaedah double boiler. Dah cair tutup api
Angkat dan masukkan biskut marie. Gaul sebati
Masukkan adunan dalam loyang 8" yg telah diletak aluminium foil
(Ni untuk memudahkan kita keluarkan kek bila dah sejuk)
Tekan2 adunan tersebut hingga mampat dan tak tinggalkan ruang kosong
Tekan guna sudu je....
Akhir sekali tabur hazelnut (Ni tabur je tak yah tekan)
Pastu sejukkan dalam peti ais selama 4 jam atau pun semalaman
Bila dah keras keluarkan dari loyang dan potong guna pisau tajam

Selamat mencuba... Sedap tau kalo letak kekacang, terasa kat mulut bila kita gigit kek tuh......

No comments:

Post a Comment