Saturday, 23 March 2013

KEK PISANG MUDAH

Assalamualaikum...

Ni ada lagi resepi yang dah dicuba hasil dari mengodeh blog CMG. Betul kata Mat kek ni ringkas dan mudah nak membuatnya. Rasanya pun sedap.

Jom intai resepinya..... Minta izin ye En. Mat Gebu Uda amik resepinya dan dikongsi dengan kekawan yg lain......





KEK PISANG MUDAH – SUMBER MAT GEBU/MAMA FAMI
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh baking powder*(*satukan dan ayak)
150 gram pisang
170 gram gula kastor (mat guna 150 gram gula perang) - uda ikut sukatan mat
Secubit garam (mat tambah)
3 biji telur gred A (uda guna saiz B)
120 gram minyak sayur (mat guna minyak jagung)
1 camca besar ovallate
Beberapa titik esen pisang (optional) - uda ganti dengan 1 sdt esen vanila
Chocolate rice sebagai hiasan
3 sdsb kacang tanah tumbuk - uda tambah

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan. - Uda guna loyang 12" x 4"
Lecek pisang, gula, garam dan ovallate hingga semua bergaul dan sebati. Masukkan telur, kacau hingga rata. Tambah tepung yang telah diayak, minyak jagung dan esen vanila serta kacang tumbuk. Gaul hingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit coklat rice juga boleh, tapi mat cuma tabur atas kek saja.. Uda juga tabur atas kek aje...
Tuang dalam tin kek, tabur coklat rice dan bakar 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan dan boleh hidangkan..

No comments:

Post a Comment