Thursday 4 April 2013

ASAM PEDAS

Salam semua.....

Ni ada lagi satu hidangan yg dimasak hari ini untuk lauk makan malam. Sebenarnya masakan asam pedas uda nih sangat senang dan mudah nak menyediakannya. Keluarga kita org tak makan belacan, tak berapa gemar masakan menggunakankan serai jadinya bahan2 tu tak digunakan untuk memasak asam pedas nih.....

Bila masak gulai asam pedas ni tak payah le kita susah2 nak masak sayur lain lagi sebabnya dah ada kacang bendi sebagai sayur.  Uda cuma tambah telur dadar dan ulaman saja sebagai lauk sampingan.
Uda suka beli bendi kat satu kedai kat pasar Serdang nih sebab bendinya comel2, jadi bila kita masak tak payah nak potong 2. Dengan cara ni kita dapat kurangkan lendir bendi tuh kat asam pedas kita.





ASAM PEDAS
Bahan:
1 ekor ikan merah sederhana besar
15 biji kacang bendi kecil
1 biji tomato besar (potong 4)
1 btg bunga kantan (belah2)
1 ikat daun kesom
1 inci halia
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah kecil
6 sudu makan cili giling (nak pedas boleh tambah)
1 sdt gula
1 sdt garam
1 sdt serbuk maggi secukup rasa (kalo tak de guna ½ kiub bilis pun boleh)
1 keping asam keping
3 cawan air
5 biji limau kasturi (utk cuci ikan)
1 senduk minyak

Cara:

Siang ikan dan potong beberapa bahagian. Kepala belah 2
(Ni uda beli dah siap potong2 kat pasar)
Perahkan air limau utk hilang bau hanyir
(Kalo tak de limau boleh ganti ngan asam jawa)
Basuh bersih ikan pas tu toskan
Tumbuk lumat halia, bawang putih dan bawang merah
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg telah ditumbuk hingga naik bau
Masukkan cili giling dan masak hingga garing, lepas tu masukkan gula,   secawan air
dan asam keping
Masukkan bunga kantan, ikan dan kacang bendi
Tambah 2 cawan air, garam dan serbuk maggi secukup rasa/kiub
Masukkan daun kesom dan biar mendidih
Masukkan tomato
Bila dah masak rasa garamnya kalo kurang boleh tambah

Selamat mencuba resepi asam pedas uda ni ya......tu pun kalo adale yg sudi, kui...kui....kui..........

No comments:

Post a Comment