Wednesday 13 March 2013

SIMPLE FRUITY DESERT

Salam semua.....

Kalo korang ada lebihan wiping cream, coklat gangche yg tak tau nak buat apa, tengok ni apa yg uda buat dengan lebihan bebenda tuh....
Ari tu buat pavlova ada lebihan cream yg dah diputar, sayang nak buang, ada juga gangche coklat yg terlebih tuh...
Tara jom tengok gambo nih......

Nak tau camana uda buat,  ha....tengok caranya kat bawah nih....

Simple fruity desert

Bahan :
Wipimg cream yg diputar
Gangche coklat
1 biji buah kiwi potong dadu
2 biji strawbery potong dadu
Kacang hazelnut kisar kasar (yg disangai)
Lebihan kek yg dihancurkan (Ala kek yg kita buang atas n tepi2 tu bila nak letak deco)
(Ni boleh tukar dengan apa2 biskut yg dikisar)
Mangkuk bekas taufa

Cara :
susun buah2an segar kat dasar mangkuk
Letak wiping cream ratakan hingga tiada ruang kat lapisan mangkuk tu
Letak kek yg dah hancur
Letak pulak gangche coklat
Tabur hazelnut
Ulang proses pertama semula
(Buah, wiping, kek, gangche & hazelnut)
Tekan biar padat, Sejukkan dalam peti ais hingga keras
Guna chiller je. Bila dah keras keluarkan dan terbalikan desert tu kemudian tabur lebihan walnut

Senang kan.......
Ala kita boleh je tukar ikut kreativiti memasing. Jangan membazir kalo benda tuh masih boleh dimakan....

No comments:

Post a Comment