Saturday 23 March 2013

PIE KENTANG DAGING

Assalamualaikum semua harap sihat semuny ye..

Hari ni uda nak kongsi cara uda buat pie kentang. Dah banyak kali sebenarnya uda buat, tapi tak sempat nak update kat blog nih...

Pie ni kegemaran along dan kakak ipar uda, kawan kat opis uda pun suka jugak....
Kalo korang rajin nak mencubanya. Boleh le tengok resepi kat bawah nih...

PIE KENTANG DAGING

Bahan Untuk Inti:
500gram daging kisar
1 labu bawang besar holland (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang/tumbuk)
8 biji cendawan butang potong nipis – uda guna dalam tin ayam brand
3 biji tomato masak (dipotong dadu)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
1 sudu teh campuran herba maccomix
1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
2 sudu makan serbuk kari – kalo nak pedas boleh tambah
1 sudu besar serbuk maggi secukup rasa
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara Memasak Inti:-
Panaskan minyak, tumiskan bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api dan ketepikan.

Bahan Untuk Pai:
1 kilogram kentang dipotong kecil-kecil
Air untuk merebus kentang secukupnya
1/2 cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Cara Menyediakan Pai:
Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk.
Bila kentang dah empuk buang air jika masih ada.
Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
Gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
Masukkan setengah adunan kentang ke dalam bekas alluminium atau Loyang 8” yg dialas aluminium foil
Masukkan pula inti daging tadi. Kalo suka boleh tabur cheese lepas letak inti dan tutupkan pula dengan setengah kentang semula. Kalau nak tabur cheese lagi kat atasnya pun boleh, tapi uda hanya letak kat tengah je…
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160C (ikut oven masing2) selama 50 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
Uda tambah lagi 10 minit letak api bahagian atas untuk garingkan permukaannya.
Keluarkan dari oven dan boehlah dinikmati….

Ada juga yg uda tak letak cheese bila buat pie ni untuk kali kedua....


No comments:

Post a Comment