Monday 4 March 2013

PAVLOVA

Assalamualaikum wbr.
Moga sihat semunya yer.....

Dah lama sebenarnya nak buat pavlova ni, tapi asyik tertangguh je...... Sebenarnya zat M (malas).... tuh yg menebal kat jiwa raga sebenarnya..hi...hi...hi....

Oleh kerana da tempahan kukis coklat pada ari minggu nih....... maka uda merajinkan diri membuat pavlova ni... sebab banyak telur putih yg tak digunakan bila buat kukis.

uda amik resepi ni dari Puan Azalita masam manis. Maaf ye.....Ita uda copy resepi Ita buat simpanan sebagai rujukan akan datang......Family Uda tak berapa suka pavlova nih... sebab manis sangat, jadinya Uda bawak le ke opis, ahlamdulillah bebudak kat opis ni suka, ada tu siap suruh buat lagi....

Jom intai resepiny kat sini

PAVLOVA
Sumber : Azalita masam manis

Bahan
4 biji putuh telur
3/4 cawan gula halus
1 sdt esen vanila
1 sdt cuka putih
1 sdb teping jagung

Cara :

Sediakan loyang
Alas loyang dgn baking paper
Lorek atas baking paper. Uda guna bulatan loyang 8"
Terbalikkan kertas
Panaskan ovem pada 170C nanti bila dah masukkan pavlovaturunkan suhu pada 12-100c

Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit, sedikit dan putar lagi
sampai kental, bila terbalikkan tak jatuh
Kemudian satukan vanila, cuka dan tpg jagung
Gaul sebati kemudian masukkan dlm adunan telur dan gaul rata guna spatula dengan kaedah kaup balik
Letakkan adunan atas baking paper yg telah dibuat bulatn tadi
Ratakan ikut lorekan jangan tebat auat nipis sangat
Bakar pada suhu 120-100c selama 1 jam 15 minit atau hingga permukaan pavlova kering & keras
(Uda bakar 1 jam 30 minit)
Tutup oven dan biarkan pavlova dlm oven dengan pintu dibuka sedikit
Biarkan hingga sejuk dan kering sepenuhnya.
Bila sudah sejuk boleh dihiaskan.

Bahan hiasan
Wipping cream pukul hingga kental
Buah-buahan - apa2 buah yg agak masam
(Uda guna kiwi, strawbery, mangga)
Letakkan wipping cream atas pavlove dan hias dengan buah2an segar.
Sedap dimakan bila dah letak dalam peti ais.


No comments:

Post a Comment