Alhamdulillah ada rezeki tambahan untuk uda bulan nie. Kawan uda menempah kek span coklat untuk dibawa balik ke Terengganu sempena mengundi.
Uda simpan resepi kat sini untuk rujukan dan pada sapa2 yg nak cuba membuatnya ye. Kek ni dia nak kosong aje tak ada hiasan, ye la nak bawa jauh takut creamnya cair kot.
Jom layan gambar dan resepi nie......
150 gm tepung super fine
120 gm gula kastor
5 biji telor A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml minyak masak / mentega cair
3 sudu besar serbuk coklat
1 sudu teh serbuk penaik
Sedikit pewarna pink
Cara-cara :
120 gm gula kastor
5 biji telor A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml minyak masak / mentega cair
3 sudu besar serbuk coklat
1 sudu teh serbuk penaik
Sedikit pewarna pink
Cara-cara :
1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam
mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, serbuk coklat pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit
atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan
senduk sehingga sebati.
4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan
dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45
minit atau hingga masak pada suhu 160 darjah celcius.
5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas
redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
No comments:
Post a Comment