Saturday 4 May 2013

KEK COKLAT KUKUS

Assalamualaikum semua.....

Ni lagi satu kek uda buat utk kawan bawa balik ke Terengganu. Sebelum ni uda dah letak resepi kek coklat ni kat blog tapi masa tu tak letak ganche, kali ni uda buat hias le sikit2 bagi nampak menarik utk kawan uda jamu kat keluarganya nanti.....

Layan.................gambar nie......

Ni bahagian bawah yg diterbalikkan....

 Tabur dgn twin coklat utk nampak cantik...
Masukkan dlm bekas plastik bulat 8" untuk senang dibawa....

KEK COKLAT MOIST KUKUS

BAHAN 1

1 CWN GULA PASIR (UDA LETAK 3/4 CWN JE)
1 CWN SERBUK KOKO
1 CWN SUSU SEGAR 
1 CWN SUSU PEKAT
1 CWN MINYAK MASAK
1SUDU KECIL VANILA 
 - SEMUA BAHAN GAUL SEBATI DAN MASAK ATAS API PERLAHAN
- REHAT SEKETIKA BILA BAHAN DAH SEBATI

BAHAN 2

3/4 CWN TPG GANDUM
1 SUDU KECIL SODA BICARBONAT 
 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
 - SEMUA BAHAN DIAYAK

BAHAN 3

4 BIJI TELUR ( UDA GUNA 3 BIJI TELUR GRED A)
 - BLENDER JE TELUR TUH

CARA

PANASKAN KUKUSAN DAN PANASKAN LOYANG SEKETIKA
SAPU LOYANG DENGAN MINYAK ATAU BUTTER
SATUKAN BAHAN 2 DAN 3 KE DLM BAHAN 1 CARA SELANG SELI DAN GAUL SEBATI DENGAN SENDUK KAYU ATAU SPATULA JE. BILA DAH SEBATI MASUK DLM LOYANG DAN KUKU SELAMA 30-45 MINIT (BERGANTUNG SAIZ LOYANG)
UDA KUKUS 45 MINIT GUNA LOYANG 7"

GANCHE COKLAT

250GM COKLAT MASAKAN
2 SUDU BESAR MENTEGA
3 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS
3/4 CAWAN SUSU CAIR ATAU SUSU SEGAR

CARA
CAIRKAN COKLAT MASAKAN ATAS API YG KECIL
BILA DAH CAIR MASUKKAN MENTEGA, SUSU PEKAT DAN SUSU SEGAR
GAUL SEBATI DAN BIAR LIKAT SEDKIT
MASUKKAN KEK YG TELAH SEJUK KE DALAM MANGKUK PLASTIK 8"
KEMUDIAN CURAHKAN GANCHE ATAS KEK DAN BIARKAN MELELEH DITEPI2 KEK. TABUR DENGAN TWIN COKLAT. BIARKAN SEJUK DALAM PETI AIS SEKURANG2NYA 2 JAM SUPAYA GANCHE MENGERAS

SELAMAT MENCUBA..........

No comments:

Post a Comment