Sunday 19 May 2013

FRUIT CHEESE TART

Assalamualaikumm....

Ya ALLAH hampir 2 minggu uda tak bersiaran kat blog nih....Rasanya dari hari mengundi lagi tak ku jengah blog ku ini..... Aduhai sadisnya. Ramai blogger2 kat alam maya nih dah siar bermacam2 gambo dan resepi masakan yg sedap2, uda je yg asyik ketingalan kapalterbang....keh...keh...keh.....

Bukannnya apa lepas hari mengundi ari tuh syarikat buat hari keluarga selama 3 hari 2 malam kat Langkawi. Pas tu pulak balik banyak le kerja2 yg perlu dibereskan. Niat untuk menjengah blog tu sentiasa ada tapi bila balik umah zat M tuh besar le pulak utk uda membuka komputer, jadi asyik le memanjang tertangguh nak masukkan entry baru. Apa2 pun ari ni uda masukkan 2 masakkan sekaligus sementara tengah rajin nih....

Jom nengok resepi pertama ni ye kekawan. Sebenarnya dah lama nak buat fruit tart nih tapi bila nak buat tuh tengok2 buah dah licin dibedal tertangguh le lagi. Kali ni kuatkan azam dan semangat dan yesss......akhirnya berjaya gak uda membuatnya, Resepi asal kulit tart nih, uda amik dari Azlita Zain tapi uda gandakan buat 2 adunan sebab senang buat shell tu banyak, bila nak buat lagi dah ada tak yah susah2 nak mengadun lagi.....uda juga ubah sikit, sikit je tau tak banyak, Uda kurangkan sukatan gulanya...Minta izin ye Azlita uda simpan resepi ni kat sini. Resepi piping jelly pulak uda guna resepi Zack tapi uda guna jus lemon, Zack pulak guna limau kasturi. Minta hala ye Zack uda ammik dan simpan kat blog uda nih...

Jom layan......................
.

 Nah amik sorang seketul....buat rasa2. Kalo nak banyak tempah je atau buat sendiri...Kui...kui...kui...
Menarik je kan....warna warni buah tuh....

 Ni le rupa piping jelly yg dubuat sendiri
 Guna kuali non stick yg kecik je sebab sikit aje bancuhanpiping jelly  nih......

Ni le rupa jus lemon yg uda gunkan ye kekawan, malas nak duk perah yg segar tuh takut tak abis guna, membazir le pulak......

Fruit cheese tart
BAHAN
170gm marjerin
170gm butter
80gm gula aising ( resepi asal 50gm gula utk 1 adunan)
1 biji telur Gred A (kalo buat separuh adunan guna sebiji telur gred c)
5800gm tepung gandum
2 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

CARA
Pukul marjerin, butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.

Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu/spatula.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. (Ni uda tak buat)
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 160C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak. (Bergantung oven memasing ye......)
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara


CREAM CHEESE FILLING
BAHAN
180gm cream cheese (uda guna tantura)
50gm mentega
½ sdt jus lemon
1 sdb gula aising
2 sdb susu pekat manis

CARA
Putar cream cheese dan mentega hingga sebati. Masukkan jus lemon, gula aising dan susu pekat manis. Putar lagi hingga kelihatan berkrim dan licin.Masukkan dalam piping bag dan gunting hujungnya.

BAHAN HIASAN
Buah2an segar (Ikut suka pilihan masing2)
1 biji kiwi potong dadu
1 biji mangga potong dadu
2 biji plum potong dadu/ikut suka

PIPING JELLY
BAHAN
¼ cwn gula
1sb tpg jagung
½ cwn jus buah2an (Koktail) atau  ½ cwn air campur dgn 1sdt jus lemon
1sdb golden syrup

CARA
Masukkan ¼ cwn air/jus dan gula dlm periuk kecil atau kuali kecil
Masak atas api perlahan. Bila gula dah cair masukkan baki air dan tpg jagung
Masak hingga pekat kemudian masukkan golden syrup dan didihkan sekejap
Tutup api dan ketepikan pada suhu bilik
Bolehlah digunakan utk glis buah2an segar supaya Nampak berkilat.
Piping jelly nih boleh tahan seminggu aje tau.....

Cara hiasan
Ambil satu kulit tart, paipkan cream cheese dalmnya hingga hampir penuh. Susun buah2an ikut kreativiti memasing. Buat hingga habis kemudian glis buah2 dgn piping jelly. Dah siap....boleh le dihidangkan.Maukkan dalam peti ais kalo tak abis dimakan........

No comments:

Post a Comment