Salam satu Malaysia rakan2 sekelian.
Hari Sabtu lepas 13/10/12 sempat le uda membuat tart gulung nenas.
Kat sini cuaca tak berapa elok jadi malas nak ke mana2.
Tak sempat nak pose Sabtu lepas, jadi uda share le hari ni.
Gula nenas tu dah lama uda buat so hari Sabtu tu uda menguli tepungnya aje le….
Jom intai-intai resepinya
Resepi asalnya uda amik dari Chef Azli Razali dan ditokoh tambah sikit.
Sori ye Chef sebab menderhaka resepi ni dan minta kebenaran
kongsikan kat sini. Uda lebihkan mentega sebab adunan agak keras kemungkinan timbang uda tak betul kot masa timbang tpg tu.....ataupun sebab uda tak guna tpg cap sauh
500gm tpg gandum
260gm mentega (Chef Azli guna 240gm)
1 sudu besar minyak sapi (uda tambah)
11/2 sudu makan tpg kastard
1 biji kuning telur rebus
1 sudu makan tpg jagung
1/3 cawan air dari peti ais (uda tambah) uda guna cawan sukatan metrik
Bahan sapuan
1 biji kuning telur campur sedikit putih telur yg diasing
Kacau sebati
Cara:
Lenyek kuning telur sampai hancur
Ramas kuning telur dengan tepung hingga sekata
Kemudian ramas pula mentega dan minyak sapi
hingga menjadi doh yg lembut
Kalau tpg masih berderai campurkan air sedikit-sedikit
hingga menjadi doh yg lembut
Gunakan acaun tart gulung untuk membentuk doh
Letakkan inti tart yg telah dibulat2kan mengikut saiz tart yg dikehendaki
Gulung kulit tart dan susun dlm dulang
Sapukan dengan bahan sapun dan bakar selama 20-25 minit
dengan kepanasan 170 darjah celcius atau mengikut kepanasan oven masing2.
Cara membuat inti/Cara uda
1 biji nenas masak, parut atau mesin (uda parut)
Tapis airnya supaya tidak terlalu berair
2 cawan gula pasir
Sedikit garam
Campurkan semua bahan dan dan masak hingga pekat
Sejukkan sebelum guna
Chef Azli ada letak kulit kayu manis kat dalam inti tart tapi uda tak letak sebab tak suka bau dia
Sebenarnya kalo ada resepi kuih yg ada letak rempah2 ni, uda tak masukkan kedalam resepi yg uda buat sebab semua keluarga uda tak suka,,,,,,,,
Selamat mencuba ye kekawan sebab tau.......tart nilembut jek.......
No comments:
Post a Comment