Apa kabar semua. Harap sihat-sihat semuanya.
Petang semalam balik kerja sempat le buat puding laici. Dah malam tu sejukkan dalam peti dan dibawa ke pejabat ari ni. Uda gunakan sikit tepung hoe kwee ntuk pekatkan puding ni. Kalo tak de guna tpg kastard pn bole, tapi sebab uda nakkan nampak warna putih biar nampak macam suci gitu jadi letak le tepung hoe kwee.
Jom kongsi cara membuatnya.
Bahan:
2 sudu besar agar2 serbuk
1 cawan jus laici (uda guna jalen)
3 cawan air
1 sudu besar gula
sedikit garam
200 liter santan (tambah air jadikan 2 cawan)- uda guna santan kotak kara
1 sudu besar tepung hoe kwee
(kalo tak ada boleh je guna tepung kastard tapi warna dia kuning le sikit)
Cara:
Masak serbuk agar2 dengan air dan jus laici hingga larut
masukkan gula dan garam
masukkan santan biar sedikit mendidih
pas tu masukkan tepung hoe kwee/kastard yg dibancuh denga 1/4 cawan air
biar mendidih dan sedikit pekat
padam api dan tuang ke acuan digemari
sejukkan kemudian masukkan dalam peti ais
Boleh dimakan bersama koktail laici
Tapi disebabkan kat umah tak de laici dalam tin tu
jadi uda ganti dengan koktail nenas kiub. ok jugak rasanya
No comments:
Post a Comment