Saturday, 13 October 2012

Jemput-jemput bilis

Salam hujung minggu semua.
Ari ni hari sabtu tentu ramai yang bercuti kan... Uda pun sabtu ni tak kerja, jadi banyak le masa nak lakukan berbagai akviti....kononnya le.....hi...hi...hi.....

Sarapan apa kekawan pagi ni. Ala uda buat sarapan ringkas aje ari ni...Sebenarnya jemput-jemput bilis ni kegemaran keluarga uda. Kalo dah berkumpul ramai-ramai tu dan dah jemu asyik makan beehoon goreng le, kuewteow le atau pun nasi lemak, ha..... ni le yang dimasak untuk sarapan. Masak je sebesen jejemput bilis dengan sekuali sambal tumis, kejap aje langsainya. bebudak pun suka....... Budak-budak kat umah kitaorang ni tak suka kuih lembik-lembik macam talam ke atau kuih yg manis-manis, kalo buat pun org tua2 je yg makan, tu yg agak malas sikit tu nak buat segala bagai kuih nih....

Kalo korang nak tau jejemput yang uda buat ni tersangat le lembut dan ranggup. Nak tau rahsianya..... tapi uda rasa ada juga yg dah tau kot... Serius cakap jejemput ni walaupun dah sejuk tapi tetap lembut jek.....
Jom-jom uda bagitau cara membuatnya.......

Bahan:
500gm/1/2 kilo tepung gandum (Ayak)
1 cawan ikan bilis putih (Basuh bersih)
(Kalo tak ada ikan bilis biasa pn boleh, siat kecil-kecil atau tumbuk kasar)
1 biji bawang besar potong dadu
1 sudu teh garam 

Cara:
Masak air panas hingga mendidih
Semua baha kacau sebati dalam mangkuk besar
Bila air masak terus tuang dalam bancuhan tepung
(hati-hati tau sebab panas)
Bancuhan tepung jangan terlalu lembik nanti serap minyak bila digoreng
Aga-agak aje bancuhannya asalkan sebati
Biarkan seketika kerana panas
Panaskan minyak
Kemudian boleh le di cuil menggunakan hujung jari atau menggunakan 2 sudu
dan masak dalam minyak yang betul-betul panas.

Boleh lah dihidangkan bersama sambal tumis
kalo tak ada sos cili pun bole aja.......

Macamana senang tak.......Kalo senang boleh le kekawan mecubanya ya...
sebenarnya kalo nak lagi sedap boleh je tambah daun bawang ke, daun sup ke....macam2 lagilah mengikut kreativiti korang semua

No comments:

Post a Comment