Saturday, 20 October 2012

Nasi ayam & the geng

Salam semua....

Ni ada lagi uda nak kongsi apa yg uda masak.
Sebenarnya nasi ayam ni uda masak 2 hari berturut2, hari Jumaat ngan Sabtu.
Qameer ngan Myra suka sangat nasi ayam, jadi uda gagahkan lediri ini mencubanya buat sendiri.
Selalunya beli je kat kedai....jadi apa salah ucba buat sendiri pulak kan....

Resepi asal uda amik dari Amie's little kitchen dan Amie pulak amik kat blog Wana,  tapi uda buat dengan cara uda, sebabnya uda tak kukus macam Amie buat tuh...., masak cam biasa je...

Nasi Ayam
bahan:
5 cawan beras (Uda guna cawan periuk nasi elektrik dan beras wangi)
5 cawan air rebusan sup ayam (1 cawan/300ml)
i inci halia ketuk
3 biji bawang putih ketuk
1 helai daun pandan - siat2 dan simpulkan
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
3 sudu makan planta majerin
1 kiub ayam maggi
1 sudu kecil garam (sudu kfc)

Cara:
Basuh beras dalam periuk elektrik, toskan airnya
panaskan majerin dalam kuali
Tumis bawang putih, halia, daun pandan dah 4 sekawan hingga wangi
Masukkan kiub ayam maggi
dah sebati tuang dalam periuk yg ada beras
Tambah dengan 5 cawan air rebusan ayam yg mendidih
Masukkan garam
Masak macam biasa. kacau sekali sekali biar sebati.

Bahan sup

Tulang2 ayam, kaki, leher sedikit isi ayam potong kecil2 bersihkan
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
(Tumbuk lumat 3 bahan nih)
Rempah 4 sekawan secukupnya (Kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
1 rempah sup bunjut (Uda guna Mak Siti)
Garam
Minyak utk menumis
1 biji kentang (Uda tambah)
daun sup utk tabur

Cara:
Panaskan minyak
Tumis bahan tumbuk dan masukkan 4 sekawan rempah
Tumis hingga wangi kemudian masukkan ayam, air, kentang dan sup bunjut
-Uda letak air agak banyak sebab dari sup ni uda buat masak nasi
Bila air dah ambil buat masak nasi tambah air lagi dan letak garam
masak hingga ayam dan kentang empuk, sesuaikan rasa kemudian tutup api dan maukkan daun sup



Ni ayam masak merah request dari Qameer.  Favorited dia dan anak2 saudara uda yg lain kecuali Myra
Ikut resepi sebelum nih.... tapi uda tambah daun limau perut dan daun sup biar tambah baunya.... (Sebenarnya nak menghabiskan bendalah tu...he...he...he...)


 

Uda tak buat sambal merah tuh sebab dia org tak suka, jadiknya uda tukar dengan sambal kicap
Bahan :
5 biji cili padi (Nak pedas tambah)
1 biji bawang putih goreng dlm minyak panas seketika
Kicap manis
(Kalo nak rasa masam2 boleh tambah perahan air limau nipis/kasturi) - tapi uda tak letak

Cara:
Tumbuk cili dan bwang putih hingga lumat
Tambah kicap

Untuk tahu
3 keping tahu potong 3 melintang
gaul dengan bahan perapan & tabur sikit tpg beras masa nak goreng
Goreng hingga garing

Untuk tempe
4 kpg tempe (Uda guna tempe yg dibungkus dgn daun sebab rasanya lebih sedap)
Potong nipis kemudian perap dengan bahan perapan

& tabur sikit tpg beras masa nak goreng
Goreng hingga garing


Cara nak buat bahan perap untuk ayam, tempe, tahu dan seredak/kremes
Uda dah ada serbukk ketumbar, jintan manis & jintan putih, jadi uda guna yg ni ajelah
kalo tak de boleh buat sendiri

Bahan:
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 batang serai
(Ni masak kat umah sendiri kalo kat umah mak x letak sbb mak x makan kalo letak serai)
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
2 biji bawang besar (Uda guna yg sederhana)
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam (Uda guna kiub ayam maggi)

Cara:
Kisar atau tumbuk semua bahan
Letak kat mangkuk kemudian campur garam
 Ayam goreng rempah
Bahan:
1 ekor ayam potong 12 bersihkan
Cara:
perap dengan bahan perapan selama beberapa jam dlm peti sejuk
Bila nak goreng tabur dengan sedikit tpg beras
Goreng dlm minyak panas yg banyak
Bahan serdak/kremes
1 biji telur ayam
Sedikit air (Agak2)
2 sudu tpg beras
Sedikit rempah perapan ayam
Sedikit garam

Cara:
kacau sebati semua bahan, jgn pekat sangat, kalo agak pekat blh tambah air
Panaskan minyak yg banyak dlm kuali
- cara uda bila minyak panas tuang semua menggunakan sebelah tgn dan tangan 1 lagi cepat2 kacau supaya serdak jadi halus.
Goreng hingga kuning dan garing
Angkat menggunakan tos
- cara uda tuang dlm tos yg dilapik periuk untuk sejatkan minyak

Ulam-ulaman
Timun, salad, tomato dan kacang botol

Sedia untuk dihidangkan......

Qameer kata sedap sangat...........Kiranya menjadik le kan......percubaan uda ni. Lain kali boleh buat lagi bila berkumpul ramai2. tak yah beli, puashati boleh mengulang makan dan yg pasti kebersihan terjamin.......
Kalo kat kg malas nak buat sebab abah uda tak makan ayam injet2 nih..
nanti uda nak cuba buat nasi daging pulak dengan resepi nih.....tukar je ayam ngan daging. kalo yg ni abah tentu makan le tapi dengan syarat guan beras biasa sebab abah uda ni tak suka beras wangi, tak kenyang katanya......

No comments:

Post a Comment