Sunday, 14 October 2012

Ayam masak merah

Assalamualaikum

Apa kabo semua. Salam pagi isnin. Ada dikalangan kita ni kalo ari isnin memang malas nak keja kan, maklumlah dah cuti 2 hari. Apa2 pun kerja tetap kerja ya kekawan, jangan malas2 sebab kalo tak keja boleh miss soru kita.

Oklah ari ni uda nak kongsi resepi ayam masak merah dengan korang semua. Uda tau ramai yg reti masak merah nikan, tapi lain orang lain caranya kan....

Sebenarnya ari ni kakak uda ada meeting ngan staf2 dia, tu yg suruh masakkan nasi lemak pagi ni, sebenarnya anak dia yg request nak ayam masak merah ni tu yg uda buatkan.
Ayam masak merah uda ni guna gula kelapa atau pn gula kabung ya kekawan, tu yg lain sikit tu. dah tu pulak tambah ngan sikit jintan manis, ni semua resepi asal dari mak uda, tapi mak uda tak guna serai sebab dia tak tahan kalo makan ada serai ni boleh buat dia semput katanya.....
Mari2....... kongsi nengok gambo ya kekawan, nak kongsi makanan ni tak cukup le pulak he....he...he.....




Ala nasi lemak ngam sambal tumis tu tentu korang biasa masak kan...kan....kan.... jadi tak yah le resepinya ya.....

AYAM MASAK MERAH

Bahan:
1 1/2 ekor ayam (lebih kurang 20 ketul)
1 senduk cili giling (senduk gulai yg kecil)
kalo nak pedas tambah cili ya
1 senduk sos tomato
1 senduk sos cili
2 biji bawang merah besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai diketuk (uda tambah)
1/2 gula kelapa atau gula kabung
(masak dengan 1 cawan air kemudian tapis)
 - uda tak terus masukkan gula ni sebab selalunya ada sampah kat gula tu
1 kiub stok ayam knoor/maggi
1 asam keping
1 sudu  jintan manis di tumbuk
garam

 Bahan tumis:
1 batanh kulit kayu manis (sederhana)
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
3 biji buuah pelaga

Cara:

Bersihkan ayam kemudian perap dengan kunyit dan garam
Goreng sedikit garing
Tumbuk/blender lumat bawang merah, halia dan bawang putih
Panaskan 2 senduk kecil minyak
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau kemudian masukkan rempah tumis dan serai
Bila agak garing masukkan cili giling dan serbuk jintan manis
Masak lagi hingga cili masak dan garing masukkan air gula merah
Masukkan asam keping, kiub ayam, sos tomato dan sos cili
Kalo kurang kuah boleh tambah 1 cawan air
Masukkan ayam dan garam
Gaul sebati dan rasa kalo tak masin boleh tambah garam

Selamat mencuba ya kekawan......

No comments:

Post a Comment