Sunday 7 October 2012

Tomyam siakap

Assalamualaikum...

Salam hujung minggu semua.

Malas la nak berceloteh hari ni. Jom intai apa yang ada kat dapur uda.

Ari ni uda nak kongsi resepi  tomyam siakap dengan korang semua. Selalunya kalau kita masak tomyam, kiat masak campuran seafoood, ayam dan sayur-sayuran, tapi hari ni kita ubah selera dengan menggunakan ikan. Sedap tau bila dah siap dimasak. Jom tengok gambarnya
Jom intai resepinya

Bahan :
1 ekor ikan siakap cuci bersih
1/2 bawang holland
2 sudu besar pes tomyam (uda guna thai tom yam)
1 batang serai
1 inci lengkuas
5 helai daun limau purut
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 bawang merah besar
3 mug air
Cara :
Ikan disapu kunyit dan garam kemudian goreng , toskan
bawang putih, bawang merah, halia dan sedikit lengkuas ditumbuk lumat
panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk
tumis hingga naik bau kemudian masukkan pes tomyam
Masukkan serai yang diketuk, lengkuas diketuk dan hirisan bawang holland
jika nak pedas tambah hirisan cili padi (Uda tak letak sebab ada yg tak makan pedas)
kalau nak lagi masam masukkan perahan jus limau nipis
masukkan air, biar hingga mendidih
bila kuah telah mendidih masukkan ikan dan daun limau purut
balik-balikkan ikan supaya kuah meresap kedalam ikan
rasa kalau kurang masin boleh tambah garam
padam api bila kuah agak pekat
boleh ditambah dengan hirisan tomato bila dihidangkan

Senangkan masak tomyam siakap ni, kalau nak tau sedap ke tidak bolehlah mencubanya.


No comments:

Post a Comment