Nak makan cupcake tak?.....
Jom kita buat sama2.. Sedap tau, dulu uda dah pernah masukkan gambo tap tak ada resepi. Kali ni uda buat lagi dan uda letak resepi sebab unuk rujukan masa akan datang. Bukannya apa takut kertas resepi ni lunyai le pulak asyik duk usung sana sini...
CUPCAKE PISANG COKLAT
BAHAN A - DIAYAK ( disatukan )
130gm tepung
gandum
150gm gula perang
3sdt unsweetened serbuk koko
1/2 sudu kecil garam halus
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
3/4 sudu kecil baking powder
BAHAN B :
150gm gula perang
3sdt unsweetened serbuk koko
1/2 sudu kecil garam halus
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
3/4 sudu kecil baking powder
BAHAN B :
1/2 cawan pisang
masak yg dilenyek
60 ml minyak sayur
1 sudu kecil esen
vanilla
1 biji telur size A
60 ml susu full
cream dlm kotak
120 ml air suam
CARA :
120 ml air suam
CARA :
- Panaskan dulu
oven pada suhu 180'C .
- Ayak serta gaul mesra semua bahan A dan di ketepikan . Lenyek pisang emas .
- Dalam bekas yang sesuai pukul telur sehingga telur putih dan merah bercampur mesra - tak perlu pukul lama sangat dalam 2-3 minit saja
- Ayak serta gaul mesra semua bahan A dan di ketepikan . Lenyek pisang emas .
- Dalam bekas yang sesuai pukul telur sehingga telur putih dan merah bercampur mesra - tak perlu pukul lama sangat dalam 2-3 minit saja
- kemudian masukkan pula esen vanilla , susu , minyak, pisang yg
dilenyek dan kacau smeua bahan sehingga cukup mesra - jangan dipukul ya hanya
gaul guna spatula .
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan masukkan juga semua air .
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan masukkan juga semua air .
- Dengan
mengguna spatula atau senduk kacau semua bahan sehingga cukup mesra dan sebati
. Adunan kek ni memang seperti bancuhan pancake yang agak cair .
- Susun paper
cup dalam loyang pembakar . Kemudian boleh la dimasukkan bancuhan kek ini dalam
cup kertas ( masukkan 3/4 saja bancuhan kek ini ke dalam cup kertas jangan
sampai penuh) .
- Bakar selama 20-15 minit dalam suhu 180'C atau sehingga kek
masak . Cara lain untuk nak check sama ada kek dah masak ialah dengan mencucuk
bahagian tengah kek dengan lidi , jika lidi yang ditarik keluar itu bersih
bermakna kek dah masak .
Selamat mencuba......
No comments:
Post a Comment