Monday 25 November 2013

KEK ASAM EPAL SOS KRAMEL

Assalamualaikum semua.

Dekat depan umah uda ada pokok asam epal yg jiran uda tanam. Banyak buahnya dan bila jiran tu petik dia bagi sikit kat umah uda. Punya le kreatif idea ku ini maka terhasil la kek yang sedap ini. Ha..ha...ha..ha.... pada uda le sedap, tapi kawan uda yg dah rasa pun kata sedap. Uda bagi kat jiran yg bagi buah asam epal ni pun dia kata sedap. katanya yg buatkan kek nie sedap adalah sos kramel yg dituang kat atas kek tuh...
Kalo tak caya cuba le buat...Kek ni lembut dan gebu tau sedap je masuk ke tekak ditambah pulak dengan limpahan sos kramel asam epal lagi la marvelous......dah banyak kali uda buat kek ni kramel nya pun ada uda ubah sikit. Kat bawah nih uda sertakan resepi kek dan dua kramel yg uda buat. Dua-dua kramel nih sedap cuma pertama kali buat cair sikit sebab guna 2 sudu besar planta. Kali ke dua dan seterusnya uda kurangkan planta pada 1sudu besar je, jadi kramelnya pekat sikit. Suka ati korang ye nak guna yg mana satu kalo nak mencuba buat kek nih....


kali pertama buat sos kramel nya cair
Siap2 potong untuk dihidang.....


Ni pulak sos kramelnya pekat...Nyum...nyum......yummy......

KEK ASAM EPAL

Bahan :

2 cawan tepung gandum*
1 sdt baking powder*
1 ssdt soda bikarbonat*
4 biji telur gred A
3/4 cawan gula kastor
1 sdt ovellate
1 cawan asam epal yg masak didadu kecil2
(Kalo yg muda boleh gak guna cuma masak seketika atas api kecil dengan 2 sdb gula hingga layu)
1 sdb jus asam epal (ambil dari asam yg diblend utk buat sos)
3/4 cawan minyak masak/minyak jagung
1/4 sdt garam halus
1 sdt esen vanila

Cara:
ayak bahan bertanda *
pukul telur dan gula hingga kembang
masukkan ovellete dan pukul lagi
masukkan asam epal, jus asam dan minyak, garam,esen vanila - gaul sebati
masukkan tepung sikit2 dan putar perlahan hingga sebati
masukkan dalam loyang yg telah disapu butter atau minyak dan alas dengan baking paper pada dasar loyang
bakar selama 45minit - 1jam atau hingga kek masak pada suhu 160 darjah celcius (ikut oven memasing)
terbalikkkan atas redai bila keluar dari oven dan biarkan sejuk sebelum dituang kramelnya

Sos Kramel asam epal - 1

Bahan
1/2 cawan gula perang
1 biji asam epal cincang dadu
1 biji asam epal setengah masak diblend dengan 1/2 cawan air
1 sdb susu tpg (uda guna susu tepung coklat ducthlady, guna yg biasa pn boleh)
- kalo tak nak letak pn tak pe tapi dah de le rasa lemak2 gitu....
2 sdb planta/butter

Cara
masak gula perang dengan asam epal cincang denga api kecil
masukkan jus asam yg diblend
masukkan susu tepung 
kacau sebati kemudian masukkan planta
tutup api dan biarkan sejuk sebentar barulah diuang ke atas kek


Sos Kramel asam epal - 2

Bahan
1/2 cawan gula kastor
1 biji asam epal cincang dadu
1 biji asam epal setengah masak diblend dengan 1/2 cawan air
1 sdb susu tpg (uda guna susu tepung coklat ducthlady, guna yg biasa pn boleh)
- kalo tak nak letak pn tak pe tapi dah de le rasa lemak2 gitu....
1 sdb planta/butter

Cara
masak gula perang dengan asam epal cincang denga api kecil
masukkan jus asam yg diblend
masukkan susu tepung 
kacau sebati kemudian masukkan planta
tutup api dan biarkan sejuk sebentar barulah dituang ke atas kek

Selamat mencuba...Kalo tak cukup asam epal untuk buat kramel boleh campur dengan epal. Uda cadangkan cam gitu sebab uda dah try buat.Sama aje sedapnya........


No comments:

Post a Comment