Malas....malas.....malas.....Apa nak jadi le ko ni uda oi.....Banyak betul resepi yang dah dicuba dan nak dikongsi bersama tapi itu le MMMMM besar sangat kat diri nih..jadi banyak le yg tak disiarkan kat blog uda nih...
Ari ni nak kongsi resepi yang uda rasa sedap dan berbaloi kalo korang membuatnya yer...kek nih uda dah buat banyak kali sebab ramai peggemarnya. Sebelum nih dah buat gak kek pisang tapi guna resepi lain. Kali nih pulak resepi lain yer kekawan. Ada yang uda buat menggunaka gula perang. ada juga guna gula kastor aje. Begitu jugak dengan tepung, kadang2 guna tepung superfine tapi kalo tak de guna je tepung gandum. Dua cara sama sedap...
yang ni guna gula kastor ngan tepung gandum
yang ni pulak guna gula perang
Resepi Kek Pisang Gebu
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 4 biji telur gred A (5 biji kalo guna gred B)
- 3/4 cawan gula/gula perang
- 1 sudu kecil ovellete
- 1 cawan pisang dilecek (apa2 pisang boleh, uda guna rastali, montel dan juga pisang monyet)
- 3/4 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara Buat:
1. Panaskan oven dan gris loyang 8" dengan mentega atau minyak . Alas dengan kertas kek bahagian dasar loyang
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 4 biji telur gred A (5 biji kalo guna gred B)
- 3/4 cawan gula/gula perang
- 1 sudu kecil ovellete
- 1 cawan pisang dilecek (apa2 pisang boleh, uda guna rastali, montel dan juga pisang monyet)
- 3/4 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara Buat:
1. Panaskan oven dan gris loyang 8" dengan mentega atau minyak . Alas dengan kertas kek bahagian dasar loyang
2. Pukul telur dan gula hingga kembang.
3. Masukkan ovellete dan pukul lagi.
4. Masukkan pisang lecek dan minyak masak.
3. Masukkan ovellete dan pukul lagi.
4. Masukkan pisang lecek dan minyak masak.
5. Masukkan esen vanila.
6. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat.
7. Pukul lagi hingga rata.
8. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 160' (bergantung oven memasing).
9. Bakar selama 1 jam.
6. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat.
7. Pukul lagi hingga rata.
8. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 160' (bergantung oven memasing).
9. Bakar selama 1 jam.
10. Sejukkan atas redai sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment