Friday, 15 November 2013

SAMBAL TUMIS CILI PADI

Salam semua...

Malas nak tulis pepanjang, kita terus ke resepi nih yer.....Tapi awas pada sesiapa yang tak tahan pedas, sediakan air dulu sebelum nak makan sambal ni sebab pasti berasap telinga dan mulut korang ha..ha..ha.....ha.......



Sambal Tumis Cili Padi

Cili padi hijau Rm3.000 (Uda guna cili padi kampung)
1 cawan ikan bilis yang telah disiang
1 biji bawang besar (kisar)
1 biji bawang besar  - potong nipis (Uda guna bawang holland)
5 biji bawang putih
5 - 7 sudu besar gula pasir (ikut tekak korng nak pedas cam ner)
garam secukup rasa
2 kiub ikan bilis
2 keping asam gelugur (nak guan air asam jawa pun boleh)
2 senduk kecil minyak
Air

Cara

Blend cili, bawang besar dan bawang putih dengan secawan air. Panaskan minyak, goreng bilis  bersama bawang besar yang dihiris. bila agak garing masukkan bahan yang telah dikisar. Biar mendidih dan agak garing masukkan gula serta asam keping. kalo agak pekat masukkan sikit air kemudian masukkan kiub bilis dan garam. Biar masak lama sikit supaya lada betul2 masak suapaya tak le sakit perut korang makan. Uda masak lebih kurang sejam lebih. Bila agak kering uda tambah air kemudian biarkan mendidih lagi sampai betul2 masak barulah dimatikan api.....
Wala....sedap makan ngan nasi panas bersama ikan masin dan ulam2man. Terangkat beb...bertambah nasi kat pinggan tuh.....


No comments:

Post a Comment