Assalamualaikum wbt.
Salam siaaran.......
Sabtu dan Ahad cuti rehat baru2 nih uda ada buat beberapa jenis kukis untuk kudup-kudupan seperti biskut dahlia, tarat nenas, biskut kacang hijau dan juga termasuk le popia pedas. Selalunya popia cam gini orang selalu salut ngan nestum dan gula atau susu tapi keluarga kitaorang tak berapa suka yang buat cam gitu. Kita orang suka yg pedas ala-ala yg disira macam kerepek ubi tuh...
Sedap kalo buat cam gini, sebalang tuh sekali hadap je, tengok2 balang dah kosong.....
Tak caya cuba le buat, gerenti tak menyesal....Ha...kalo rasa2 nak buat tuh tengok le resepi kat bawah ni yer......
POPIA RANGGUP PEDAS
Bahan
11/2 bungkus kulit popia (uda guna yg 50 kpg 1 bungkus)
2dsb tepung bancuh dengan sedikit air
straw atau lidi sate untuk mengulung (uda guna straw)
Minyak
6 sdb cili giling
6 biji bawang putih (tumbuk)
2 biji bawang merah (tumbuk) - uda guna bawang merah rose
7 sdb gula kastor
sikit garam
2 sdb asam jawa bancuh dengan 1 cawan air
Cara
Gulung kulit popia satu demi satu dengan kemas menggunakan straw. Letak bancuhan tepung dihujungnya untuk melekatkan kulit popia pada gulungan terakhir (Bancuhan tepung berfungsi sebagai gam pelekat). Buat sampai habis kemudian gunting serong2 agak2 1/2 inci.
Panaskan minyak bila minyak dah betul2 paanas masukkan kulit popia tadi. Perlu diingatkan jangan terus dikacau sebaaliknya biarkan seketika baru dibalik2kan. Ini bertujuan supaya kulit popia tidak hancur. Goreng hingga masak. dan toskan minyaknya.
Cara menyalut kulit popia
Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 4 sudu makan)
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan cili giling. Kaca hingga garing kemudiaan masukkan gula dan sikit garam. Masukkan pula air asam jawa, biar mendidih hingga pekat. Padamkaan api barulah dimasukkan popia yg telah digoreng garing tadi sambil digaul rata. Sejukkan dah masukkan dalam bekas kedap udara.
Senang aje kan.......so rajin2 le membuatnya sendiri yer........
Kalo malas nak tempah ngan uda pun bleh je.....1/2 kilo RM15.00
No comments:
Post a Comment