Tuesday, 10 February 2015

KEK COKLAT BERYOURGHT

Salam semua.

Woa....... lama sungguh tak menghapdet blog nih.....sampai dah tahun 2015 kan....
Untuk tahun 2015 nih uda post resepi yang ni dulu untuk penggemar kek coklat. Memang sedap kek nih, moist betul. Uda amik resepi dari blog Puan Dokor yang memang rajin memasak. Sapa lagi kalau bukan Inahar's punya blog tuh.. Minta izin simpan resepi kat sini ya.......................


KEK COKLAT BERYOGURT
sumber - inahar's cooking time
dicuba oleh : udaudit homemade bakery

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)- Uda guan loyang bulat 8 inci
. 2 cawan tepung gandum*
2 cawan gula perang  (Uda leak 1 cawan gula perang + ½ cawan gula castor)
1 cawan cocoa powder
1 cawan susu pekat manis
2 tsp baking powder*
1 tsp baking soda*
3 biji telur 1 cawan yogurt
1 cawan corn oil  
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp garam
1 cawan air biasa (boleh juga dicampur 1sudu teh nescafe ngan 1 caw air panas)
·         Uda letak 1 cawan air panas + 1 sudu teh seruk nescafe


Cara Membuatnya:
Ayak bahan *
sekaligus Pukul sekejap semua bahan.
Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 hingga 60 minit bergantung kpd oven memasing ye .
Hias ikut cara memasing yer..... Uda belah dua letak ganache kat tengah pas ttu tuang atas kek bakinya dan tabur cokla urai

Bahan Topping/Ganache:-
 300 gm dark chocolate compaund (guna jenama beryl's)
1 sudu teh esen vanila
150ml susu segar (Uda guna susu coklat gooday)
sedikit butter     
Semua bahan diatas dimasak atas api kecil @ guna double boiler hingga rata dan berkilat. sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.



No comments:

Post a Comment