Bersiran kembali ari nih.
Cuaca sekarang nih panas sungguh kat tempat uda. Cuaca cam gini sedap sungguh makan benda2 yang sejukkan. Ari ni uda buat jeli kelapa untuk sejukkan anak tekak. Sebenarnya dulu2 dah pernak buat jeli nie....masih tak aktif berblog lagi, jadinya tak de le nak tayang2 dan share resepi.
Oleh kerana dah ada blog nih.... simpan le resepi kat sini untuk rujukkan keluarag dan juga sesiapa yang nak cuba. Uda tengok jeli kelapa nih popular sekarang ni kan orang jual sebagai menambah pendapatan. Banyak resepi2 kat semua bloger tapi uda punya resepi ada sikit kelainan sebabnya ada campur sikit gula batu dan garam. Mak uda ajar kalo nak tahan jeli tuhdan nampak berkilat letak sikit gula batu. Garam tuh pulak untuk tambah rasa lemak2 sikit kat jeli tuh..
Kalo sesapa nak cuba, jom nengok resepi nih......
JELI KELAPA MUDA
By : UDAUDIT HOMEMADE
BAKERY
Bahan :
1 paket agar2 serbuk (10gm)
1 paket agar2 serbuk (10gm)
* Kalo tak ada guan
je agar2 tali 10gm rendam sekejap
I biji kelapa muda ambil
air dan isinya
14 sudu besar gula
pasir (nak manis tambah, kalo nak kurang manis kurangkan)
1 sudu besar gula batu
3-4 helai daun pandan
Air secukupnya
Secubit garam
Cara:
Air kelapa+ dengan air
biasa jadikan 2500ml (Kalo nak lagi lembik boleh tambah 100-200ml air)
Isi kelapa muda hiris
kecil-kecil
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula, gula batu, garam dan daun pandan ke dalam periuk.
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula, gula batu, garam dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih
dan masukkan isi kelapa muda.
Padamkan api dan biarkan
sejuk sedikit
Masukkan kedalam bekas
pilihan
Sejukkan sebentar dan bila
dah sejuk masukkan dlm peti ais.
Sedap dimakan sejuk-sejuk
Selamat mencuba………………………….
No comments:
Post a Comment