sebenarnya petang Jumaat arituh Uda buat 4 biji kek. 2 untuk tempahan kawan uda iaitu kek span coklat dan kek coklat kukus. lagi 2 biji uda biat kek layer pandan, kek layer ni 1 untuk birthday Balqis, Oteh dan Nenek. Ha amik ko... buat sekali i kek utk 3 org punya birthday sebab dekat2 je harinya. lagi 1 buat buat utk makan2.
Kek layer nie uda buat 2 versi masa nak buat kastardnya.Uda potong 2 je kek tuh untuk dilapis kastard. Kalo korang rajin boleh je belah 3 lagi nampak cantik. Uda tak sempat sebab hari dah malam sangat. nak sambung pagi takut tak sempat sebab nak balik awal ari Sabtu tu ke kampung. Kat sini nanti uda tunjukkan cara buat dua2 tuh, tapi sekarang nengok resepi kek spannya dulu ye......
Ni kek layer pandan yg pertama uda buat. Tulisan buruk je sebab mengantuk...
Ni pulak kek layer pandan kedua yg dibuat untuk makan2
Ni pulak dah dipotong2 untuk dimakan..... Tak berapa cantik ler....lapisan ku ini. Laen kali buat nak lebih fokus lagi...he...he...he....
Kek Span Pandan
Resipi asal : Noraini Zakaria
Diolah: Udauditproduk
Bahan-bahan :
Resipi asal : Noraini Zakaria
Diolah: Udauditproduk
Bahan-bahan :
150 gm tepung super fine/tepung kek
120 gm gula kastor
5 biji telor A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml minyak masak / mentega cair
Sedikit warna hijau atau pes pandan
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu the esen vanila
Cara-cara :
1 sudu the esen vanila
Cara-cara :
1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam
mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan
tinggi
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pes pandan atau
perwarna hijau dan esen vanila. pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit
atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan
senduk sehingga sebati.
4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan
dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45
minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas
redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
KASTAD PANDAN VERSI 1 (Utk kek Balqis)
Bahan-bahan:
200 ml santan kotak kara
200 ml santan segar
800 ml air daun pandan
(Kisar 8-10 daun pandan bersama air kemudian guna 800ml)
¾ cawan gula pasir
10 gm serbuk agar-agar (Uda guna warna Hijau
100 gm tepung Hoen Kwe warna warna hijau
Secubit garam
Cara-cara:
1.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau sebati kemudian masak
atas api perlahan sambil mengacau-ngacau
adunan hingga likat. Kacau guna whis kye.
2.
Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti
susah nak layer pada kek.
3.
CARA MELAPIS KEK KASTAD
1.
Sedikan Loyang loose tin. Lapik dasar loyang dengan plastik. Kalau
tak nak lapik pun boleh juga.
2.
Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di
atas kastad tadi.
3.
Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian
tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping
bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
4.
Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan
bahagian atas sekali adalah lapisan kastad.
5.
Kemudian hentak-hentak sikit loyang tu biar padat kastad tu. Kemudian
biar kastad keras. Masukkan je dlm peti ais…
6.
Bila dah keras, keluarkan dari loose tin
7.
Hias ikut suka. Uda biar kosong je sebab nanti diaorg tak makan
kalo nak letak kelapa kering atau lain2 deco…
8.
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek
ni memang sedap dimakan sejuk.
Versi 2 nie sebenarnya sama dgn versi 1 cuma agar2 dan tpg hoew kee je yg berbeza....tapi Uda letak je kat sini untk simpanan. Boleh je nak guna yg mana satu....
KASTAD PANDAN VERSI 2
Bahan-bahan:
200 ml santan kotak kara
200 ml santan segar
800 ml air daun pandan
(Kisar 8-10 daun pandan bersama air kemudian guna 800ml)
¾ cawan gula pasir
10 gm serbuk agar-agar biasa (putih)
100 gm tepung Hoen Kwe warna warna putih
Secubit garam
1 sdt pewarna hijau
Cara-cara:
1.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau sebati kemudian masak
atas api perlahan sambil mengacau-ngacau
adunan hingga likat. Kacau guna whisk ye.
2.
Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti
susah nak layer pada kek.
3.
CARA MELAPIS KEK KASTAD
1.
Sedikan Loyang loose tin. Lapik dasar loyang dengan plastik. Kalau
tak nak lapik pun boleh juga.
2.
Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di
atas kastad tadi.
3.
Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian
tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping
bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
4.
Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan
bahagian atas sekali adalah lapisan kastad.
5.
Kemudian hentak-hentak sikit loyang tu biar padat kastad tu. Kemudian
biar kastad keras. Masukkan je dlm peti ais…
6.
Bila dah keras, keluarkan dari loose tin
7.
Hias ikut suka. Uda biar kosong je sebab nanti diaorg tak makan
kalo nak letak kelapa kering atau lain2 deco…
8.
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek
ni memang sedap dimakan sejuk.
No comments:
Post a Comment